Sitenin sağında bir giydirme reklam

Arsemia'da gizli tünel keşfedildi - Videolu Haber

(Web Sitesi) - Web Sitesi | 06.06.2024 - 12:57, Güncelleme: 06.06.2024 - 12:57 86 kez okundu.
 

Arsemia'da gizli tünel keşfedildi - Videolu Haber

ADIYAMAN (PHA) - Yusuf IŞIK- Adıyaman'ın Kahta ilçesi Kocahisar köyü sınırlarında yer alan Arsemia Antik Kenti'nde heyecan verici bir keşif yapıldı. Antik kentin batısındaki ana kayada, güvenlik ve su yolu olarak kullanılan gizli bir tünel Müze Müdürlüğü tarafından bulundu
Adıyaman Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan saha çalışmasında, tünelin girişi tespit edildi. Bu önemli keşif, hem tarihi hem de arkeolojik açıdan büyük bir öneme sahip. Tünelin antik dönemde su temini ve güvenlik amacıyla kullanıldığı düşünülüyor. Tünelin girişinin bulunmasının ardından, arkeologlar ve uzmanlar bölgede kazı çalışmalarına başladı. Tünelin tam uzunluğu, yapısı ve kullanım amaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla detaylı araştırmalar yapılacak. Kazı ekibi, yaklaşık 25 metre boyunca merdivenli tünelde ilerledi. Antik dönemde Nympahaios'tan Arsemia Antik Kenti'ne su taşımak ve askerlerin gizlice başka bölgelere gitmesi için kullanıldığı tahmin edilen tünel için çalışmalar devam ediyor. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, tünel ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Arsemia Antik Kenti'nin hemen batı kısmında yer alan bir su tüneli tespit ettik. Bu su tünelinde yapmış olduğumuz kazılar neticesinde 25 basamak ortaya çıkartıldı. Bu 25 basamaktan sonra ise tünel daralarak 20 metre daha tespit edildi. Bu kazılar sonucunda Nympahaios Çayı'na (Eski Kahta Çayı) ulaşmayı düşünmekteyiz. Daha önceki antik dönemde güvenlik nedeniyle Eski Kahta Kalesi ile Arsemia Antik Kenti arasında bir su tünelinin olduğundan Alman Yüksek Mühendis Fihrt Apple bahseder. Burada yer altı su tünelinden bahseder. Büyük ihtimalle burada yapacağımız kazılar neticesinde ilk yer altı su tüneline ulaşacağımızı düşünüyoruz." Kaynak : PHA
ADIYAMAN (PHA) - Yusuf IŞIK- Adıyaman'ın Kahta ilçesi Kocahisar köyü sınırlarında yer alan Arsemia Antik Kenti'nde heyecan verici bir keşif yapıldı. Antik kentin batısındaki ana kayada, güvenlik ve su yolu olarak kullanılan gizli bir tünel Müze Müdürlüğü tarafından bulundu

Adıyaman Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan saha çalışmasında, tünelin girişi tespit edildi. Bu önemli keşif, hem tarihi hem de arkeolojik açıdan büyük bir öneme sahip. Tünelin antik dönemde su temini ve güvenlik amacıyla kullanıldığı düşünülüyor. Tünelin girişinin bulunmasının ardından, arkeologlar ve uzmanlar bölgede kazı çalışmalarına başladı. Tünelin tam uzunluğu, yapısı ve kullanım amaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla detaylı araştırmalar yapılacak.

Kazı ekibi, yaklaşık 25 metre boyunca merdivenli tünelde ilerledi. Antik dönemde Nympahaios'tan Arsemia Antik Kenti'ne su taşımak ve askerlerin gizlice başka bölgelere gitmesi için kullanıldığı tahmin edilen tünel için çalışmalar devam ediyor.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, tünel ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Arsemia Antik Kenti'nin hemen batı kısmında yer alan bir su tüneli tespit ettik. Bu su tünelinde yapmış olduğumuz kazılar neticesinde 25 basamak ortaya çıkartıldı. Bu 25 basamaktan sonra ise tünel daralarak 20 metre daha tespit edildi. Bu kazılar sonucunda Nympahaios Çayı'na (Eski Kahta Çayı) ulaşmayı düşünmekteyiz. Daha önceki antik dönemde güvenlik nedeniyle Eski Kahta Kalesi ile Arsemia Antik Kenti arasında bir su tünelinin olduğundan Alman Yüksek Mühendis Fihrt Apple bahseder. Burada yer altı su tünelinden bahseder. Büyük ihtimalle burada yapacağımız kazılar neticesinde ilk yer altı su tüneline ulaşacağımızı düşünüyoruz."

Kaynak : PHA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalkim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.