Sitenin sağında bir giydirme reklam

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ 110 yaşında Mersin'de hayatını kaybetti.

Yaşam 17.11.2024 - 20:05, Güncelleme: 18.11.2024 - 01:45 49578+ kez okundu.
 

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ 110 yaşında Mersin'de hayatını kaybetti.

Çığ'ın vefatı, yazar olduğu Kaynak Yayınları tarafından "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak bilmeyen değerli bilim insanı, Sümer Kraliçesi'ni kaybettik" sözleriyle duyurdu. Çığ'ın kaybı, bilim camiasında ve toplumun büyük üzüntüsüyle karşılandı.
Türk Bilim Dünyasının Acı Kaybı: Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ Hayatını Kaybetti Türk arkeoloji ve tarih dünyasının önemli isimlerinden Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ'ın vefatı, yazar olduğu Kaynak Yayınları tarafından "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak bilmeyen değerli bilim insanı, Sümer Kraliçesi'ni kaybettik" sözleriyle duyurdu. Çığ'ın kaybı, bilim camiasında ve toplumun büyük üzüntüsüyle karşılandı.   Muazzez İlmiye Çığ'ın Hayatı ve Katkıları 1914 yılında Bursa'da dünyaya gelen Çığ, kökeni Kırım Tatarlarına dayanan bir aile çocuğu olarak yetişti. İlkokuldan itibaren akademik başarılarıyla dikkat çeken Çığ, 1940 yılında Ankara Üniversitesi'nde Hititoloji bölümünden mezun oldu ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde uzun yıllar çalıştı. Sümer, Asur ve Hitit uygarlıklarına yaptığı çığır açıcı araştırmalar, onu uluslararası alanda da kayıtlı bir isim haline getirdi. Çığ, Sümer tabletlerinin incelenmesi ve bu bilgilerin yayımlanması konusunda çalışmalar yaptı. Birçok uluslararası konferansa katılarak Sümerna edebiyatına yeni perdeler kazandırıldı. Özellikle "Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni" ve "Sümerli Ludingirra" gibi eserler ile Sümer uygarlığına dair bilinmeyenleri aydınlattı.   Toplumsal Katkıları Akademik rejimin yanı Muazzez İlmiye sıra Çığ, laiklik, kadın hakları ve eğitim ilkeleri cesur bir savunucu oldu. Düşüncelerini açıkça ifade eden yazıları ve kitaplarıyla toplumun aydınlanmasına katkı sağlanmıştır. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından “Fahri Doktor” unvanı ile ödüllendirildi.   Eserleriyle Ölümsüzleşti Muazzez İlmiye Çığ'ın ardında bıraktığı eserler, sadece Sümeroloji alanında değil, aynı zamanda Türk toplumunun kayıtlı sistemlerinde önemli bir yer kullanıyor. Hayatı boyunca 15 kitap kaleme alan Çığ, ilerlemiş olmasına rağmen üretkenliğinden ödün vermemiştir.   Muazzez İlmiye Çığ kimdir? 1914 yılında Bursa'da doğdu. 1936'da Ankara Üniversitesi'nde Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümünde eğitimine başladı ve 1940'ta mezun oldu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde çalışmaya başlayan Çığ, Sümer, Asur ve Hitit uygarlıkları üzerine uzmanlaştı. Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanmasında çalıştı.   Çığ'ın yayımlanmış kitapları şöyle: "Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni", "Sümerli Ludingirra", "İbrahim Peygamber - Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre", "İnanna'nın Aşkı - Sümer'de İnanç ve Kutsal Evlenme", ""Zaman Tüneliyle Sümer'e Yolculuk", "Hititler ve Hattuşa - İştar'ın Kaleminden", "Gilgameş - Tarihte İlk Kral Kahraman", "Ortadoğu Uygarlık Mirası", "Ortadoğu Uygarlık Mirası 2", "Sümer Hayvan Masalları", "Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği", "Vatandaşlık Tepkilerim", "Atatürk Düşünüyor", "Sümerlilerde Tufan - Tufan'da Türkler".
Çığ'ın vefatı, yazar olduğu Kaynak Yayınları tarafından "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak bilmeyen değerli bilim insanı, Sümer Kraliçesi'ni kaybettik" sözleriyle duyurdu. Çığ'ın kaybı, bilim camiasında ve toplumun büyük üzüntüsüyle karşılandı.

Türk Bilim Dünyasının Acı Kaybı: Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ Hayatını Kaybetti

Türk arkeoloji ve tarih dünyasının önemli isimlerinden Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ'ın vefatı, yazar olduğu Kaynak Yayınları tarafından "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak bilmeyen değerli bilim insanı, Sümer Kraliçesi'ni kaybettik" sözleriyle duyurdu. Çığ'ın kaybı, bilim camiasında ve toplumun büyük üzüntüsüyle karşılandı.

 

Muazzez İlmiye Çığ'ın Hayatı ve Katkıları

1914 yılında Bursa'da dünyaya gelen Çığ, kökeni Kırım Tatarlarına dayanan bir aile çocuğu olarak yetişti. İlkokuldan itibaren akademik başarılarıyla dikkat çeken Çığ, 1940 yılında Ankara Üniversitesi'nde Hititoloji bölümünden mezun oldu ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde uzun yıllar çalıştı. Sümer, Asur ve Hitit uygarlıklarına yaptığı çığır açıcı araştırmalar, onu uluslararası alanda da kayıtlı bir isim haline getirdi.

Çığ, Sümer tabletlerinin incelenmesi ve bu bilgilerin yayımlanması konusunda çalışmalar yaptı. Birçok uluslararası konferansa katılarak Sümerna edebiyatına yeni perdeler kazandırıldı. Özellikle "Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni" ve "Sümerli Ludingirra" gibi eserler ile Sümer uygarlığına dair bilinmeyenleri aydınlattı.

 

Toplumsal Katkıları

Akademik rejimin yanı Muazzez İlmiye sıra Çığ, laiklik, kadın hakları ve eğitim ilkeleri cesur bir savunucu oldu. Düşüncelerini açıkça ifade eden yazıları ve kitaplarıyla toplumun aydınlanmasına katkı sağlanmıştır. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından “Fahri Doktor” unvanı ile ödüllendirildi.

 

Eserleriyle Ölümsüzleşti

Muazzez İlmiye Çığ'ın ardında bıraktığı eserler, sadece Sümeroloji alanında değil, aynı zamanda Türk toplumunun kayıtlı sistemlerinde önemli bir yer kullanıyor. Hayatı boyunca 15 kitap kaleme alan Çığ, ilerlemiş olmasına rağmen üretkenliğinden ödün vermemiştir.

 

Muazzez İlmiye Çığ kimdir?

1914 yılında Bursa'da doğdu.

1936'da Ankara Üniversitesi'nde Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümünde eğitimine başladı ve 1940'ta mezun oldu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde çalışmaya başlayan Çığ, Sümer, Asur ve Hitit uygarlıkları üzerine uzmanlaştı. Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanmasında çalıştı.

 

Çığ'ın yayımlanmış kitapları şöyle: "Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni", "Sümerli Ludingirra", "İbrahim Peygamber - Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre", "İnanna'nın Aşkı - Sümer'de İnanç ve Kutsal Evlenme", ""Zaman Tüneliyle Sümer'e Yolculuk", "Hititler ve Hattuşa - İştar'ın Kaleminden", "Gilgameş - Tarihte İlk Kral Kahraman", "Ortadoğu Uygarlık Mirası", "Ortadoğu Uygarlık Mirası 2", "Sümer Hayvan Masalları", "Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği", "Vatandaşlık Tepkilerim", "Atatürk Düşünüyor", "Sümerlilerde Tufan - Tufan'da Türkler".

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalkim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.