Sitenin sağında bir giydirme reklam

Çocuk İşçiliğine Yalnızca 1000 TL: Çalışma Bakanlığı Bütçesi Eleştirilerin Odağında

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 28.10.2024 - 20:53, Güncelleme: 28.10.2024 - 23:53 49210+ kez okundu.
 

Çocuk İşçiliğine Yalnızca 1000 TL: Çalışma Bakanlığı Bütçesi Eleştirilerin Odağında

MESEM programı çerçevesinde işverenlere en az 6,4 milyar TL teşvik öngörülüyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2025 bütçe teklifinde çocuk işçiliği ile mücadeleye yalnızca 1000 TL tutarında ayrılık büyük tartışmalara yol açtı. Bakanlığın TBMM'ye sunduğu bütçe teklifinde iş sağlığı ve güvenliği gibi kritik kalemlerde de hükümete giderken, bakanlık için dört yeni araç alımı gibi harcamalar dikkat çekti. Çocuk işçiliğinin azaltılması yerine, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programı çerçevesinde çocuk işçi çalıştıran işverenlere en az 6,4 milyar TL teşvik öngörülüyor. Evrensel'den Hilal Tok'un haberine göre, Bakanlık 2025 bütçesini açıklarken “Çocukların korunması ve gelişiminin sürdürülmesi” programı çocuk işçiliği ile mücadeleyi hedeflediğini belirtti. Ancak bu amaca yönelik bütçenin sadece 1000 TL olması kamuoyunda ciddi tepkilere neden oldu. Çocuk işçiliğinin önlenmesi adına koruma programlarının yaygınlaştırılması hedeflenirken, mevcut olana göre çocukların harcamalarının yıllar içinde giderek azaldığı gözlemleniyor.   2023'ten Bu Yana Bütçe Daraltıldı 2023 yılında çocuk işçiliği ile mücadele için 40 milyon 999 bin TL harcanmıştı. Ancak 2024 bütçesinde bu miktar 28 milyon TL'ye düşürüldü. 2024 yılı Haziran ayına kadar ise depolanan bütçenin yalnızca 14,5 milyon TL'si harcandı. 2025 yılı içinse çocuk işçiliği ile mücadele programı kapsamında bütçenin sıfırlandığı görülürken, sembolik olarak yalnızca 1000 TL'nin ayrılması dikkat çekti. Bakanlık, Evrensel gazetesinin sorusu üzerine, sistemin sona ermesiyle 2025'te bütçenin gerekmediğini, yalnızca olası ek faturalar için 1000 TL planladıklarını belirtti.   Çocuk İşgücü Oranlarında Artış Var Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre Türkiye kârının %26,5'i çocuklardan oluşurken, çocuk işçiliğinde artış yaşandı. TÜİK'in son sistemlerine göre, 15-17 yaş arasındaki kişilerin katılma oranı %18,7 olarak kaydedildi. Bu oran 2021'de %16,4'tü. Resmi verilere göre, Türkiye'de 2022 yılından itibaren 707 bin çocuk işçi bulunuyor. Ancak MESEM kapsamında çalıştırılan çocukların da eklendiği bu sayının 2 milyonu aştığı tahmin ediliyor.   Çocuk İşçiliği ve Sosyal Politikalar Üzerinde Baskı Sosyal güvenlik ve çalışma alanında denetlenen politikaların çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda yetersiz kalanlar kullanılmış, bütçedeki bu kısıtlamanın bakanlık politikalarının şeffaflığını sorgulattığını ifade ediyor. Bu durum eleştirilen Çocuk Hakları savunucuları, çocuk işçiliğiyle mücadele etmek için daha fazla kaynak ayrılmasına işaret ediyor. Çalışma Bakanlığı'nın 2025 bütçesinde çocuk işçiliğiyle mücadeleye devam eden sembolik 1000 TL'lik bütçe, çocukların korunmasına yönelik politikalar konusunda ayrıntılı bir anlatımın çok uzun bir bölümünde kalıyor. Bakanlığın bütçe teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceği tarihte, muhalefetin konuya yönelik tavrının toplanması bekleniyor.
MESEM programı çerçevesinde işverenlere en az 6,4 milyar TL teşvik öngörülüyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2025 bütçe teklifinde çocuk işçiliği ile mücadeleye yalnızca 1000 TL tutarında ayrılık büyük tartışmalara yol açtı. Bakanlığın TBMM'ye sunduğu bütçe teklifinde iş sağlığı ve güvenliği gibi kritik kalemlerde de hükümete giderken, bakanlık için dört yeni araç alımı gibi harcamalar dikkat çekti. Çocuk işçiliğinin azaltılması yerine, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programı çerçevesinde çocuk işçi çalıştıran işverenlere en az 6,4 milyar TL teşvik öngörülüyor.

Evrensel'den Hilal Tok'un haberine göre, Bakanlık 2025 bütçesini açıklarken “Çocukların korunması ve gelişiminin sürdürülmesi” programı çocuk işçiliği ile mücadeleyi hedeflediğini belirtti. Ancak bu amaca yönelik bütçenin sadece 1000 TL olması kamuoyunda ciddi tepkilere neden oldu. Çocuk işçiliğinin önlenmesi adına koruma programlarının yaygınlaştırılması hedeflenirken, mevcut olana göre çocukların harcamalarının yıllar içinde giderek azaldığı gözlemleniyor.

 

2023'ten Bu Yana Bütçe Daraltıldı

2023 yılında çocuk işçiliği ile mücadele için 40 milyon 999 bin TL harcanmıştı. Ancak 2024 bütçesinde bu miktar 28 milyon TL'ye düşürüldü. 2024 yılı Haziran ayına kadar ise depolanan bütçenin yalnızca 14,5 milyon TL'si harcandı. 2025 yılı içinse çocuk işçiliği ile mücadele programı kapsamında bütçenin sıfırlandığı görülürken, sembolik olarak yalnızca 1000 TL'nin ayrılması dikkat çekti. Bakanlık, Evrensel gazetesinin sorusu üzerine, sistemin sona ermesiyle 2025'te bütçenin gerekmediğini, yalnızca olası ek faturalar için 1000 TL planladıklarını belirtti.

 

Çocuk İşgücü Oranlarında Artış Var

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre Türkiye kârının %26,5'i çocuklardan oluşurken, çocuk işçiliğinde artış yaşandı. TÜİK'in son sistemlerine göre, 15-17 yaş arasındaki kişilerin katılma oranı %18,7 olarak kaydedildi. Bu oran 2021'de %16,4'tü. Resmi verilere göre, Türkiye'de 2022 yılından itibaren 707 bin çocuk işçi bulunuyor. Ancak MESEM kapsamında çalıştırılan çocukların da eklendiği bu sayının 2 milyonu aştığı tahmin ediliyor.

 

Çocuk İşçiliği ve Sosyal Politikalar Üzerinde Baskı

Sosyal güvenlik ve çalışma alanında denetlenen politikaların çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda yetersiz kalanlar kullanılmış, bütçedeki bu kısıtlamanın bakanlık politikalarının şeffaflığını sorgulattığını ifade ediyor. Bu durum eleştirilen Çocuk Hakları savunucuları, çocuk işçiliğiyle mücadele etmek için daha fazla kaynak ayrılmasına işaret ediyor.

Çalışma Bakanlığı'nın 2025 bütçesinde çocuk işçiliğiyle mücadeleye devam eden sembolik 1000 TL'lik bütçe, çocukların korunmasına yönelik politikalar konusunda ayrıntılı bir anlatımın çok uzun bir bölümünde kalıyor. Bakanlığın bütçe teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceği tarihte, muhalefetin konuya yönelik tavrının toplanması bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalkim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.