Sitenin sağında bir giydirme reklam

TKP’li Kadınlar Çanakkale’de 25 Kasım için buluştu

Kadın (Web Sitesi) - Web Sitesi | 25.11.2023 - 21:39, Güncelleme: 26.11.2023 - 21:39 46266+ kez okundu.
 

TKP’li Kadınlar Çanakkale’de 25 Kasım için buluştu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya gelen kadınlar, maruz kaldıkları şiddete karşı mücadeleyi ve “Kadın Dayanışma Komiteleri” oluşumunu anlattı.
Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya gelen kadınlar, maruz kaldıkları şiddete karşı mücadeleyi ve “Kadın Dayanışma Komiteleri” oluşumunu  anlattı. Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde bir araya gelen kadınlar, sorunlarını ve yaşadıklarını dile getirdi hem de çözüm önerilerinde bulundu. Kadınlar iş yerlerinde ve hayatın her alanın da  maruz kaldıkları şiddete karşı nasıl mücadele edecekleri değerlendirildi. Kadınlara karşı şiddetin ve sömürünün kökünü kazımak için, eşitsiz ve adaletsiz düzeni değiştirmek için kararlarını açıklayan ve Kadın Dayanışma Komiteleri çalışmaları hakkında bilgi veren Çanakkale KDK sözcülerinden Berna Ersoy, DKD’nin komünist kadınlar tarafından dayanışmanın daha da anlamlı hale geldiği dönem de Çanakkale de kurduklarını kayderek,  “En büyük kaynağının sömürü düzeni olan sorunlara karşı mücadeleyi daha da güçlendirerek verebiliriz. Bu kapsamda Kadın Dayanışma Kömitelerini kurma kararı aldık ve ilkini Çanakale’de kurduk. Bu komitelerin ihtiyaç olan dayanışmayı ve sosyalist devrime giden yolu örmekdir. Yaşam artık sürdürülemez hale gelmişken mücadele vaz geçmeyeceğiz. Biz kadınlar mevcut haklarımızı gasp edenler karşısında tek bir adım dahi geri atmaya niyetimiz yok. Türkiye’de ve tüm dünya da artan kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin kökeninde sömürü düzeni vardır. Adalet sağlamayan huku düzeni vardır. Çalışma rejiminin patronların çıkarları için kuralsızlaştırması vardır. Kadınkların eşitlik ve özgürlük mücadelesini engellemek için siyasi iktidarların sığındığı aile kurumunun güçlendirilmesi politikası iki yüzlüdür. Kadın cinayetlerinin önemli bir bölümü örf ve adetler gerekçe gösterilerek işlenmektedir. Kadınlar şiddetin ve sömürünün kökünü kazımak için mücadelede kararlı”. “KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE” Kadına yönelik şiddet, hem dünyada hem de ülkemizde kadınların karşı karşıya kaldığı en yakıcı sorunlardan biri. Her gün ülkemizde en az bir kadın öldürülüyor. Aynı zamanda pek çok kadın işyerlerinde, üniversitelerde, evde, sokakta şiddetin farklı yüzleriyle karşı karşıya geliyor. Kadına yönelik şiddet dendiğinde özellikle feministler tarafından bunun sorumlusunun erkekler olduğu söyleniyor, oysa mesele o kadar basit değil. Her gün yüz yüze geldiğimiz bu sorun, bir cinsiyet sorunu değil. Bu sorun biz kadınların binlerce yıldır karşı karşıya kaldığı, içinde yaşadığımız toplumsal sistemler tarafından üretilen sınıfsal bir sorun.  Peki bu sorunun neden kaynaklandığı bizim için niye önemli? Çünkü biz KDK’lar olarak “Böyle gelmiş böyle gider” demiyoruz, bu sorunu ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya gelen kadınlar, maruz kaldıkları şiddete karşı mücadeleyi ve “Kadın Dayanışma Komiteleri” oluşumunu anlattı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir araya gelen kadınlar, maruz kaldıkları şiddete karşı mücadeleyi ve “Kadın Dayanışma Komiteleri” oluşumunu  anlattı.

Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde bir araya gelen kadınlar, sorunlarını ve yaşadıklarını dile getirdi hem de çözüm önerilerinde bulundu. Kadınlar iş yerlerinde ve hayatın her alanın da  maruz kaldıkları şiddete karşı nasıl mücadele edecekleri değerlendirildi.

Kadınlara karşı şiddetin ve sömürünün kökünü kazımak için, eşitsiz ve adaletsiz düzeni değiştirmek için kararlarını açıklayan ve Kadın Dayanışma Komiteleri çalışmaları hakkında bilgi veren Çanakkale KDK sözcülerinden Berna Ersoy, DKD’nin komünist kadınlar tarafından dayanışmanın daha da anlamlı hale geldiği dönem de Çanakkale de kurduklarını kayderek,  “En büyük kaynağının sömürü düzeni olan sorunlara karşı mücadeleyi daha da güçlendirerek verebiliriz. Bu kapsamda Kadın Dayanışma Kömitelerini kurma kararı aldık ve ilkini Çanakale’de kurduk. Bu komitelerin ihtiyaç olan dayanışmayı ve sosyalist devrime giden yolu örmekdir. Yaşam artık sürdürülemez hale gelmişken mücadele vaz geçmeyeceğiz. Biz kadınlar mevcut haklarımızı gasp edenler karşısında tek bir adım dahi geri atmaya niyetimiz yok. Türkiye’de ve tüm dünya da artan kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin kökeninde sömürü düzeni vardır. Adalet sağlamayan huku düzeni vardır. Çalışma rejiminin patronların çıkarları için kuralsızlaştırması vardır. Kadınkların eşitlik ve özgürlük mücadelesini engellemek için siyasi iktidarların sığındığı aile kurumunun güçlendirilmesi politikası iki yüzlüdür. Kadın cinayetlerinin önemli bir bölümü örf ve adetler gerekçe gösterilerek işlenmektedir. Kadınlar şiddetin ve sömürünün kökünü kazımak için mücadelede kararlı”.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE”

Kadına yönelik şiddet, hem dünyada hem de ülkemizde kadınların karşı karşıya kaldığı en yakıcı sorunlardan biri. Her gün ülkemizde en az bir kadın öldürülüyor. Aynı zamanda pek çok kadın işyerlerinde, üniversitelerde, evde, sokakta şiddetin farklı yüzleriyle karşı karşıya geliyor.

Kadına yönelik şiddet dendiğinde özellikle feministler tarafından bunun sorumlusunun erkekler olduğu söyleniyor, oysa mesele o kadar basit değil. Her gün yüz yüze geldiğimiz bu sorun, bir cinsiyet sorunu değil. Bu sorun biz kadınların binlerce yıldır karşı karşıya kaldığı, içinde yaşadığımız toplumsal sistemler tarafından üretilen sınıfsal bir sorun. 

Peki bu sorunun neden kaynaklandığı bizim için niye önemli? Çünkü biz KDK’lar olarak “Böyle gelmiş böyle gider” demiyoruz, bu sorunu ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalkim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.