Sitenin sağında bir giydirme reklam

Zuckerberg itiraf etti: CIA gibi kurumlar WhatsApp mesajlarımıza erişebiliyor

Teknoloji 13.01.2025 - 03:20, Güncelleme: 13.01.2025 - 23:57 52782 kez okundu.
 

Zuckerberg itiraf etti: CIA gibi kurumlar WhatsApp mesajlarımıza erişebiliyor

Meta CEO'su Zuckerberg, uçtan uca şifreleme sistemine rağmen CIA gibi kurumların tüm WhatsApp mesajlarına erişiminin mümkün olduğunu itiraf etti.
Meta CEO'su Mark Zuckerberg, önceki gün, CIA gibi ABD yetkililerinin cihazlara fiziksel olarak erişerek WhatsApp mesajlarını okuyabileceğini itiraf etti. The Joe Rogan Experience adlı podcast'e katılan Zuckerberg, hükümet kurumlarının özel iletişimlere erişmek için şifrelemeyi nasıl aşabileceğiyle ilgili soruları yanıtladı. Zuckerberg, uygulamanın uçtan uca şifrelemesine rağmen CIA gibi kurumların mesajlara erişiminin mümkün olduğunu belirtti. Zuckerberg, WhatsApp'ın şifrelemesinin Meta sunucularının mesajların içeriğini görememesini sağlarken, bu korumanın bir kullanıcının cihazında depolanan verileri kapsamadığını kaydetti. Zuckerberg, "Şifrelemenin yaptığı şey, hizmeti çalıştıran şirketin bunu görmemesini sağlamaktır. WhatsApp kullanıyorsanız, Meta sunucularının o mesajın içeriğini gördüğü hiçbir nokta yoktur" dedi. Ancak Zuckerberg'in açıklamalarına göre, yetkililer, şifrelemeyi tamamen atlayarak cihazların kendisinde bulunan güvenlik açıklarından yararlanabilirler. Zuckerberg ayrıca Rogan'a, tartışmalı Pegasus yazılımı da dahil olmak üzere casus yazılım gibi araçların, teşkilatların cihazlarda depolanan verilere doğrudan erişmesini sağladığını ifade etti. 'Kaybolan mesajları bu nedenle getirdik' Zuckerberg, bu risklere yanıt olarak, WhatsApp tarafından kullanıcı gizliliğini artırmak için kaybolan mesajlar gibi önlemler getirildiğini söyledi. Zuckerberg'e göre, bu araçlar, şifreli mesajları okumak, fotoğrafları görüntülemek ve arama kayıtlarına erişmek gibi, iletişimleri aktarmaya gerek kalmadan gözetlemeye olanak tanıyor. Bu özellik, belirli bir süre sonra mesajları otomatik olarak silerek cihazlarda depolanan hassas veri miktarını azaltıyor. Meta CEO'su, "Birisi telefonunuzu tehlikeye attıysa, gelen her şeyi görebilir. Şifrelenmiş ve kaybolmuş olması iyi bir güvenlik ve gizlilik standardıdır" dedi. Hükümetler 'terörle mücadele' gerekçesiyle şifrelemenin kalkmasını istiyor Şifreleme sistemi, mesaj iletimi sırasında iletişimlere iç koruma sağlarken, hükümetler bunun "suç ve terörizmle mücadele çabalarını engelleyebileceğini" savunuyor. 2021 tarihli bir FBI belgesi, kurumların bulut yedeklemeleri veya cihaz erişimi gibi yöntemlerle WhatsApp ve iMessage gibi platformlardaki şifreli iletişimlere sınırlı erişim sağlayabileceğini ortaya koymuştu. ABD'li sunucu gündeme getirmişti Söz konusu ifşaat, ABD'li sunucu Tucker Carlson'ın Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve CIA dahil olmak üzere ABD istihbarat teşkilatlarının, özel mesajlarına erişerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme girişimlerine müdahale ettiği iddiaları hakkında yapılan bir tartışmada ortaya çıkmıştı. Söz konusu teşkilatların planlarını sızdırdığını öne süren Carlson, bu kurumların Rus liderle görüşme sürecini aksattığını iddia etmişti.
Meta CEO'su Zuckerberg, uçtan uca şifreleme sistemine rağmen CIA gibi kurumların tüm WhatsApp mesajlarına erişiminin mümkün olduğunu itiraf etti.

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, önceki gün, CIA gibi ABD yetkililerinin cihazlara fiziksel olarak erişerek WhatsApp mesajlarını okuyabileceğini itiraf etti.

The Joe Rogan Experience adlı podcast'e katılan Zuckerberg, hükümet kurumlarının özel iletişimlere erişmek için şifrelemeyi nasıl aşabileceğiyle ilgili soruları yanıtladı.

Zuckerberg, uygulamanın uçtan uca şifrelemesine rağmen CIA gibi kurumların mesajlara erişiminin mümkün olduğunu belirtti.

Zuckerberg, WhatsApp'ın şifrelemesinin Meta sunucularının mesajların içeriğini görememesini sağlarken, bu korumanın bir kullanıcının cihazında depolanan verileri kapsamadığını kaydetti.

Zuckerberg, "Şifrelemenin yaptığı şey, hizmeti çalıştıran şirketin bunu görmemesini sağlamaktır. WhatsApp kullanıyorsanız, Meta sunucularının o mesajın içeriğini gördüğü hiçbir nokta yoktur" dedi.

Ancak Zuckerberg'in açıklamalarına göre, yetkililer, şifrelemeyi tamamen atlayarak cihazların kendisinde bulunan güvenlik açıklarından yararlanabilirler.

Zuckerberg ayrıca Rogan'a, tartışmalı Pegasus yazılımı da dahil olmak üzere casus yazılım gibi araçların, teşkilatların cihazlarda depolanan verilere doğrudan erişmesini sağladığını ifade etti.

'Kaybolan mesajları bu nedenle getirdik'

Zuckerberg, bu risklere yanıt olarak, WhatsApp tarafından kullanıcı gizliliğini artırmak için kaybolan mesajlar gibi önlemler getirildiğini söyledi.

Zuckerberg'e göre, bu araçlar, şifreli mesajları okumak, fotoğrafları görüntülemek ve arama kayıtlarına erişmek gibi, iletişimleri aktarmaya gerek kalmadan gözetlemeye olanak tanıyor. Bu özellik, belirli bir süre sonra mesajları otomatik olarak silerek cihazlarda depolanan hassas veri miktarını azaltıyor.

Meta CEO'su, "Birisi telefonunuzu tehlikeye attıysa, gelen her şeyi görebilir. Şifrelenmiş ve kaybolmuş olması iyi bir güvenlik ve gizlilik standardıdır" dedi.

Hükümetler 'terörle mücadele' gerekçesiyle şifrelemenin kalkmasını istiyor

Şifreleme sistemi, mesaj iletimi sırasında iletişimlere iç koruma sağlarken, hükümetler bunun "suç ve terörizmle mücadele çabalarını engelleyebileceğini" savunuyor.

2021 tarihli bir FBI belgesi, kurumların bulut yedeklemeleri veya cihaz erişimi gibi yöntemlerle WhatsApp ve iMessage gibi platformlardaki şifreli iletişimlere sınırlı erişim sağlayabileceğini ortaya koymuştu.

ABD'li sunucu gündeme getirmişti

Söz konusu ifşaat, ABD'li sunucu Tucker Carlson'ın Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve CIA dahil olmak üzere ABD istihbarat teşkilatlarının, özel mesajlarına erişerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme girişimlerine müdahale ettiği iddiaları hakkında yapılan bir tartışmada ortaya çıkmıştı.

Söz konusu teşkilatların planlarını sızdırdığını öne süren Carlson, bu kurumların Rus liderle görüşme sürecini aksattığını iddia etmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalkim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.