Sitenin sağında bir giydirme reklam

'Protesto ediyoruz'

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 11.01.2024 - 21:53, Güncelleme: 11.01.2024 - 23:53 69448+ kez okundu.
 

'Protesto ediyoruz'

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için Meclis'te olağanüstü toplantı talep eden siyasi partiler, taleplerinin reddedilmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'la görüştü.
8 parti Can Atalay için Meclis Başkanı Numan ile görüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamada konuşan CHP'li Günaydın, 'Meclis Başkanı'nın toplanma kararında takdir yetkisi yoktur' dedi. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için Meclis'te olağanüstü toplantı talep eden siyasi partiler, taleplerinin reddedilmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'la görüştü. CHP, DEM Parti, TİP, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi tarafından yapılan toplantı çağrısının reddinin ardından partiler ortak bir bildiri yayınladı. 8 partinin temsilcileri Kurtulmuş ile yapılan görüşmenin ardındansa Meclis'te ortak bir basın açıklaması düzenledi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Meclis'i bugün toplamamak halkın iradesine karşı çıkmak anlamına gelmektedir" dedi.  Günaydın şöyle konuştu:  "Biz Meclis'te temsil edilen 8 siyasal partinin 230 vekili adına İYİ Parti'nin de imza atmayıp toplantıya katılacağını bildirmesiyle 300'e yaklaşan milletvekili iradesiyle TBMM Başkanlığı'na dilekçe sunarak 9 Ocak'ta toplanmasına yönelik çağrı yapmıştık. Meclis Başkanı toplanmasının uygun olmadığını iletti. Dayanak olarak da Anayasa'nın 93. maddesi ve içtüzüğün 7. maddesini gösterdi. Ancak Meclis ara tatilde iken bunlar tam da olağanüstü toplanma dayanaklarıdır. Meclis Başkanı'nın burada takdir yetkisi yoktur, bağlı yetkisi vardır. Peki neye dayanıyorlar? Meclis fiilen ara vermesine karşın bir toplanma kararıymış, bu nedenle söz konusu değilmiş. 100 yılı aşkındır kurulu olan bu Meclis'in teamülleri vardır. Daha önce Mustafa Şentop'un benzer bir talebiyle Meclis toplanmıştır. O gün toplanan Meclis'i bugün toplamamak halkın iradesine karşı çıkmak anlamına gelmektedir. Biz ifade edilen hususları hukuken ya da siyaseten uygun bulmuyoruz. TBMM'nin toplanmamasına yönelik kararı protesto ediyoruz. Bunun teamüle dönüşmemesi için kararlı bir şekilde duracağız." Günaydın'ın ardından söz alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise "Tüm siyasi partilerimize ve milletvekilleri arkadaşlarımıza gösterdiği dayanışma nedeniyle teşekkür ediyoruz. Mesele partimizin bir vekilinin tutukluluğu değil diyorduk. Bundan sonraki süreçte her türlü hukuksuzluğa karşı birlikteliğimizi korumaya, birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için Meclis'te olağanüstü toplantı talep eden siyasi partiler, taleplerinin reddedilmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'la görüştü.

8 parti Can Atalay için Meclis Başkanı Numan ile görüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamada konuşan CHP'li Günaydın, 'Meclis Başkanı'nın toplanma kararında takdir yetkisi yoktur' dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için Meclis'te olağanüstü toplantı talep eden siyasi partiler, taleplerinin reddedilmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'la görüştü.

CHP, DEM Parti, TİP, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi tarafından yapılan toplantı çağrısının reddinin ardından partiler ortak bir bildiri yayınladı. 8 partinin temsilcileri Kurtulmuş ile yapılan görüşmenin ardındansa Meclis'te ortak bir basın açıklaması düzenledi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Meclis'i bugün toplamamak halkın iradesine karşı çıkmak anlamına gelmektedir" dedi. 

Günaydın şöyle konuştu: 

"Biz Meclis'te temsil edilen 8 siyasal partinin 230 vekili adına İYİ Parti'nin de imza atmayıp toplantıya katılacağını bildirmesiyle 300'e yaklaşan milletvekili iradesiyle TBMM Başkanlığı'na dilekçe sunarak 9 Ocak'ta toplanmasına yönelik çağrı yapmıştık. Meclis Başkanı toplanmasının uygun olmadığını iletti. Dayanak olarak da Anayasa'nın 93. maddesi ve içtüzüğün 7. maddesini gösterdi. Ancak Meclis ara tatilde iken bunlar tam da olağanüstü toplanma dayanaklarıdır. Meclis Başkanı'nın burada takdir yetkisi yoktur, bağlı yetkisi vardır. Peki neye dayanıyorlar? Meclis fiilen ara vermesine karşın bir toplanma kararıymış, bu nedenle söz konusu değilmiş. 100 yılı aşkındır kurulu olan bu Meclis'in teamülleri vardır. Daha önce Mustafa Şentop'un benzer bir talebiyle Meclis toplanmıştır. O gün toplanan Meclis'i bugün toplamamak halkın iradesine karşı çıkmak anlamına gelmektedir. Biz ifade edilen hususları hukuken ya da siyaseten uygun bulmuyoruz. TBMM'nin toplanmamasına yönelik kararı protesto ediyoruz. Bunun teamüle dönüşmemesi için kararlı bir şekilde duracağız."

Günaydın'ın ardından söz alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise "Tüm siyasi partilerimize ve milletvekilleri arkadaşlarımıza gösterdiği dayanışma nedeniyle teşekkür ediyoruz. Mesele partimizin bir vekilinin tutukluluğu değil diyorduk. Bundan sonraki süreçte her türlü hukuksuzluğa karşı birlikteliğimizi korumaya, birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalkim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.