Sitenin sağında bir giydirme reklam

Uzmanı uyardı! Okullarda artan şiddetin sebebi öfke kontrolü eksikliği! Ortaokul ve lise çağındaki çocuklar kendilerini haklı görüyor!

Sağlık 10.06.2024 - 12:59, Güncelleme: 10.06.2024 - 12:59 38651 kez okundu.
 

Uzmanı uyardı! Okullarda artan şiddetin sebebi öfke kontrolü eksikliği! Ortaokul ve lise çağındaki çocuklar kendilerini haklı görüyor!

Çocukların kendi duygularını analiz etmeleri ve neden öfkelendiklerini anlamalarının önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocuklar öfkelerini karşıya yansıtmaya fazla meyilli olabiliyor. Özellikle ortaokul ve lise çağındaki çocuklar, birçok noktada kendilerini haklı bulabiliyorlar.” dedi.
  Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Çocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, son zamanlarda artan okullardaki şiddet olaylarını değerlendirdi. Okullarda artan şiddet olayları… Son zamanlarda okullarda öğrenciler arasında şiddet olaylarının artış gösterdiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocukların dürtüsel davranışlarının, anlık planlamalar yapmalarının, sonunu düşünmeden hareket etmelerinin ve birbirlerine karşı zarar verme algılarının yüksek olmasının bu durumun başlıca nedenleri arasında. Çocukların kendi duygularını yönetemiyor olmaları; kin, nefret ya da öç alma duygularının çok yoğun olması bu noktada önemli.” dedi. Sorun çözme becerileri… “Bu tür olayların sık sık yaşanmaması için çocukların sorun çözme becerilerine daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.” diyen Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocuklar bir sorunla karşılaştıklarında, bu sorunu karşı tarafın canını acıtarak, öç alarak veya haddini bildirerek çözmek yerine, kendi içlerinde bu olayın neden bu kadar fazla tepki vermelerine neden olduğu, kendilerini neden bu kadar öfkelendirdiğine odaklanmalılar.” şeklinde konuştu. Neden öfkelendiklerini anlamalılar Çocukların kendi duygularını analiz etmeleri ve neden öfkelendiklerini anlamalarının önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocuklar öfkelerini karşıya yansıtmaya fazla meyilli olabiliyor. Özellikle ortaokul ve lise çağındaki çocuklar, birçok noktada kendilerini haklı bulabiliyorlar. Çocuklar, ‘Ben karşımdakine her şeyi yapabilirim, eğer bana zarar verecek ya da beni üzecek bir şey yaptıysa ben de onun canını acıtabilirim, ben de onu üzebilirim.’ şeklinde düşünebiliyor.” diye konuştu. Duygusal farkındalık nasıl oluşur Bu durumda hem ailelere hem de okul yönetimine büyük görevler düştüğünü de kaydeden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, ailelerin ve okulların, çocukların duygusal farkındalıklarını artırmalarına yardımcı olacak önleyici çalışmalar yapması gerektiğini, bu tür çalışmaların, hem öğrencilerin duygularını daha iyi yönetmelerine hem de tatsız olayların önüne geçilmesine katkı sağlayacağını, bu sayede okullarda daha sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturulabileceğini vurguladı.   
Çocukların kendi duygularını analiz etmeleri ve neden öfkelendiklerini anlamalarının önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocuklar öfkelerini karşıya yansıtmaya fazla meyilli olabiliyor. Özellikle ortaokul ve lise çağındaki çocuklar, birçok noktada kendilerini haklı bulabiliyorlar.” dedi.

 

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Çocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, son zamanlarda artan okullardaki şiddet olaylarını değerlendirdi.

Okullarda artan şiddet olayları…

Son zamanlarda okullarda öğrenciler arasında şiddet olaylarının artış gösterdiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocukların dürtüsel davranışlarının, anlık planlamalar yapmalarının, sonunu düşünmeden hareket etmelerinin ve birbirlerine karşı zarar verme algılarının yüksek olmasının bu durumun başlıca nedenleri arasında. Çocukların kendi duygularını yönetemiyor olmaları; kin, nefret ya da öç alma duygularının çok yoğun olması bu noktada önemli.” dedi.

Sorun çözme becerileri…

“Bu tür olayların sık sık yaşanmaması için çocukların sorun çözme becerilerine daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.” diyen Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocuklar bir sorunla karşılaştıklarında, bu sorunu karşı tarafın canını acıtarak, öç alarak veya haddini bildirerek çözmek yerine, kendi içlerinde bu olayın neden bu kadar fazla tepki vermelerine neden olduğu, kendilerini neden bu kadar öfkelendirdiğine odaklanmalılar.” şeklinde konuştu.

Neden öfkelendiklerini anlamalılar

Çocukların kendi duygularını analiz etmeleri ve neden öfkelendiklerini anlamalarının önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, “Çocuklar öfkelerini karşıya yansıtmaya fazla meyilli olabiliyor. Özellikle ortaokul ve lise çağındaki çocuklar, birçok noktada kendilerini haklı bulabiliyorlar. Çocuklar, ‘Ben karşımdakine her şeyi yapabilirim, eğer bana zarar verecek ya da beni üzecek bir şey yaptıysa ben de onun canını acıtabilirim, ben de onu üzebilirim.’ şeklinde düşünebiliyor.” diye konuştu.

Duygusal farkındalık nasıl oluşur

Bu durumda hem ailelere hem de okul yönetimine büyük görevler düştüğünü de kaydeden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım, ailelerin ve okulların, çocukların duygusal farkındalıklarını artırmalarına yardımcı olacak önleyici çalışmalar yapması gerektiğini, bu tür çalışmaların, hem öğrencilerin duygularını daha iyi yönetmelerine hem de tatsız olayların önüne geçilmesine katkı sağlayacağını, bu sayede okullarda daha sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturulabileceğini vurguladı. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalkim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.