Çanakkale'de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Gece Yürüyüşü
Çanakkale'de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Gece Yürüyüşü
Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve bu konuda iktidarı uyarmak amacıyla düzenlenen yürüyüş, Golf Çay Bahçesi başladı. "Asla yalnız yürümeyeceksin" ve "Kadın, Yaşam, Özgürlük" sloganları eşliğinde yürüdü. İskele Meydanı'nda ki Manolya Ağacı'nın altında sona eren yürüyüş, basın açıklamasıyla tamamlandı.
Çanakkale Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü kapsamında gece yürüyüşü düzenledi.
Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve bu konuda iktidarı uyarmak amacıyla düzenlenen yürüyüş, Golf Çay Bahçesi başladı. "Asla yalnız yürümeyeceksin" ve "Kadın, Yaşam, Özgürlük" sloganları eşliğinde yürüdü. İskele Meydanı'nda ki Manolya Ağacı'nın altında sona eren yürüyüş, basın açıklamasıyla tamamlandı.
“Kadına Yönelik Şiddet, İnsan Hakları İhlalidir”
Çanakkale Kadın Platformu adına basın açıklamasını yapan Dr. Ayşe Güneş, kadınlara yönelik şiddetin, toplumsal kanayan yarası olduğuna vurgu yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde diktatör Trujilio’ya karşı özgürlük savaşı verirken tecavüz ve işkence ile katledilen 3 kadının, Mirabel Kardeşlerin ardından kadınların, şiddetin dayatmanın her türüne karşı mücadeleyi yükselttikleri Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günüdür. Bugün her üç kadından biri şiddete uğruyor. Kadınlara yönelik şiddet, maddi ve manevi bütünlük özgürlüğü, özgürlük, eğitim ve Çalışmayı ihlal eden bir insan hakları sorunudur."
"Şiddetin Kaynağı, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğidir"
Dr. Güneş, kadınlara yönelik şiddetin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin beslendiğini belirterek,“Dünya Sağlık Örgütü, Kadına Yönelik Şiddeti; "Cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarlarla sonuçlanma olasılığı bulunan, toplum içerisinde ya da özel yaşamında ona baskı uygulanması ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına ve ekonomik ihtiyaçlardan yoksun bırakılmasına neden olan her türlü davranış” şeklinde tanımlamıştır” dedi.
Güneş; kadınlara yönelik şiddet, kadınların insan haklarının ihlalidir; maddi ve manevi bütünlük hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ifade özgürlüğü, eğitim hakkı, çalışma hakkı gibi birçok hak ihlallerini de içine aldığını vurguladı.
Konuşmasında ücret adaletsizliği, cam tavan engelleri, regl zayıflığı ve kadınların yüklenen bakım sorumluluklarının cinsiyetçi politikaların bir sonucu olduğunu söyleyen Güneş.
Ayrıca İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin ve yasal kürtaj erişiminin kısıtlanmasına kadar cinsiyetçi politikaların bu şiddete kaynaklık ettiğini söyledi.
Birkaç gün önce İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, "Kapıyı açmışlar, adamlar da vurmuş" şeklindeki açıklamasını eleştiren Dr. Güneş, ” ifadeleri ile kullanmaktan kaçınmadığı “mağdur suçlayıcı dilin” ardında yatanların işte tam da bu politikalar olduğunu dile getirdi.
Kadın Dayanışma Geceyi Aydınlattı
Yürüyüş ve basın konuşmasının ardından kadınların, dayanışma içinde mücadeleyi büyüteceklerini dile getirerek eylemi sonlandırdı. "Yaşasın Kadın Dayanışması" sloganlarıyla biten etkinlik, kadınların haklarını ve özgürlüklerini savunma konusundaki kararlılıklarını bir kez daha gözler önünde serdi.
Kadın Platformu, kadınlara yönelik haberlerin son bulması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sürdürülmesi ve kadınların her alanda güçlenmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini bir kez daha ilan etti.
Gece yürüyüşleri boyunca, kadına yönelik şiddete dikkat çeken pankartlar taşındı. Etkinlik, Çanakkale Kadın Platformu'nun birlik ve dayanışma mesajlarının ardından halayla sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.