Sitenin sağında bir giydirme reklam

İzmir'de Bisiklet Yolunun Kaldırılmasına Tepki:

Gündem 03.06.2024 - 22:36, Güncelleme: 04.06.2024 - 00:36 53011 kez okundu.
 

İzmir'de Bisiklet Yolunun Kaldırılmasına Tepki:

3 Haziran Dünya Bisiklet Günü'nde, BUGEP üyeleri Vasıf Çınar Bulvarı'ndaki bisiklet yolunda bir basın açıklaması düzenledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Vasıf Çınar Bulvarı'nda gerçekleştirdiği düzenleme sonucunda, kentin en prestijli bisiklet yolu kaldırıldı ve yol çift yönlü araç trafiğine açıldı. Bu karar, Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu’nun (BUGEP) tepkisine yol açtı.   3 Haziran Dünya Bisiklet Günü'nde, BUGEP üyeleri Vasıf Çınar Bulvarı'ndaki bisiklet yolunda bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı, platform sözcüsü Mustafa Karakuş okudu.   Karakuş, İzmir'de faaliyet gösteren bisiklet dernekleri ile birlikte hareket ettiklerini belirterek, şunları söyledi:   "Vasıf Çınar ve Şehit Nevres Caddelerinde yer alan bisiklet yollarının kaldırılması üzerine BUGEP olarak hazırladığımız bu basın açıklamasını, 3 Haziran 2024 Dünya Bisiklet Günü'nde kamuoyuna sunuyoruz. Basın açıklaması yaptığımız bu bölgede yer alan bisiklet yolları, sahil kesimindeki bisiklet yolu ile kent merkezi, Fuar ve belirli ulaşım aktarma merkezlerine bağlantı sağlayan önemli yollardır. Kent merkezinde motorlu araç kullanımını azaltacak uygulamaların artırılması, öncelikle kentli sağlığı olmak üzere pek çok sorunun çözümü için önemlidir. Bu bağlamda, bisiklet ve diğer mikromobilite unsurlarının daha yaygın ve güvenli kullanımını sağlayacak 'ayrılmış bisiklet yolları'nın yapılması ve mevcut olanların korunması büyük önem taşımaktadır."   Karakuş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 15 Mayıs 2024 tarihli toplantısında alınan 2024/310 nolu kararla, Şehit Nevres ve Vasıf Çınar Bulvarlarındaki bisiklet yollarının kaldırılmasına yönelik düzenlemenin onaylandığını belirtti. UKOME'nin bu kararı, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisi tarafından onaylanmış Ulaşım Ana Planı, Enerji Verimliliği Yönetmeliği, çevre planları ve eylem planları ile çelişmektedir. Ayrıca, AB finansmanıyla yürütülen Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Projesi (SKUP) stratejileri ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bisiklet stratejileri ile de ters düşmektedir.   Basın açıklamasında, kamu kaynaklarını kullanarak hizmet üreten kurumların sorumluluklarının altı çizildi. Karakuş, bisiklet yollarının kaldırılmasıyla sokakların öncelikle otomobillere tahsis edildiğini ve bir bisiklet şeridinin bir saatte 15-18 bin kişiyi, bir otomobil şeridinin ise sadece 1-2 bin kişiyi taşıyabildiğini belirtti. Bu durumun bisiklet yollarının çok daha verimli olduğunu gösterdiğini vurguladı.   Son olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilgili birimlere, UKOME’nin kararında imzası bulunan tüm kurumlara çağrıda bulunan Karakuş, bisikletli ulaşımı savunanların gösterdiği duyarlılığı paylaşarak daha doğru kararlar alınmasını istedi. Karakuş, etkinliklerinin devam edeceğini ve bu çabaların herkesin geleceğini daha sağlıklı, güvenli ve huzurlu kılmayı amaçladığını belirtti.  
3 Haziran Dünya Bisiklet Günü'nde, BUGEP üyeleri Vasıf Çınar Bulvarı'ndaki bisiklet yolunda bir basın açıklaması düzenledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Vasıf Çınar Bulvarı'nda gerçekleştirdiği düzenleme sonucunda, kentin en prestijli bisiklet yolu kaldırıldı ve yol çift yönlü araç trafiğine açıldı. Bu karar, Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu’nun (BUGEP) tepkisine yol açtı.

 

3 Haziran Dünya Bisiklet Günü'nde, BUGEP üyeleri Vasıf Çınar Bulvarı'ndaki bisiklet yolunda bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı, platform sözcüsü Mustafa Karakuş okudu.

 

Karakuş, İzmir'de faaliyet gösteren bisiklet dernekleri ile birlikte hareket ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

 

"Vasıf Çınar ve Şehit Nevres Caddelerinde yer alan bisiklet yollarının kaldırılması üzerine BUGEP olarak hazırladığımız bu basın açıklamasını, 3 Haziran 2024 Dünya Bisiklet Günü'nde kamuoyuna sunuyoruz. Basın açıklaması yaptığımız bu bölgede yer alan bisiklet yolları, sahil kesimindeki bisiklet yolu ile kent merkezi, Fuar ve belirli ulaşım aktarma merkezlerine bağlantı sağlayan önemli yollardır. Kent merkezinde motorlu araç kullanımını azaltacak uygulamaların artırılması, öncelikle kentli sağlığı olmak üzere pek çok sorunun çözümü için önemlidir. Bu bağlamda, bisiklet ve diğer mikromobilite unsurlarının daha yaygın ve güvenli kullanımını sağlayacak 'ayrılmış bisiklet yolları'nın yapılması ve mevcut olanların korunması büyük önem taşımaktadır."

 

Karakuş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 15 Mayıs 2024 tarihli toplantısında alınan 2024/310 nolu kararla, Şehit Nevres ve Vasıf Çınar Bulvarlarındaki bisiklet yollarının kaldırılmasına yönelik düzenlemenin onaylandığını belirtti. UKOME'nin bu kararı, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisi tarafından onaylanmış Ulaşım Ana Planı, Enerji Verimliliği Yönetmeliği, çevre planları ve eylem planları ile çelişmektedir. Ayrıca, AB finansmanıyla yürütülen Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Projesi (SKUP) stratejileri ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bisiklet stratejileri ile de ters düşmektedir.

 

Basın açıklamasında, kamu kaynaklarını kullanarak hizmet üreten kurumların sorumluluklarının altı çizildi. Karakuş, bisiklet yollarının kaldırılmasıyla sokakların öncelikle otomobillere tahsis edildiğini ve bir bisiklet şeridinin bir saatte 15-18 bin kişiyi, bir otomobil şeridinin ise sadece 1-2 bin kişiyi taşıyabildiğini belirtti. Bu durumun bisiklet yollarının çok daha verimli olduğunu gösterdiğini vurguladı.

 

Son olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilgili birimlere, UKOME’nin kararında imzası bulunan tüm kurumlara çağrıda bulunan Karakuş, bisikletli ulaşımı savunanların gösterdiği duyarlılığı paylaşarak daha doğru kararlar alınmasını istedi. Karakuş, etkinliklerinin devam edeceğini ve bu çabaların herkesin geleceğini daha sağlıklı, güvenli ve huzurlu kılmayı amaçladığını belirtti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalkim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.